Menu

Zonnepanelen in kleur


Met dank aan dit Haagse bedrijf kunt u straks zonnepanelen kopen in alle kleuren van de regenboog

Zonnepanelen zijn donkerblauw, en als je op chic wil gaan zwart. Kijk maar om je heen en je ziet niet anders. Maar dat hoeft niet zo te blijven. Stemmig groen is nu ook heel goed mogelijk, en zelfs elke willekeurige andere kleur kan op je dak. Met dank aan Exasun in Den Haag.

De productie van zonnepanelen zou weer terug kunnen komen van China naar Europa, schreef ik vorige week. In Duitsland, waar zonne-energie zo’n twintig jaar geleden aan haar opmars begon, heeft het gerenommeerde Fraunhofer Instituut de kansen bekeken en geconcludeerd dat het moet kunnen. Weliswaar bij voorkeur in een lage-lonenland – dus: Oost-Europa – en als je de fabriek maar immens groot maakt. In het rijke westen van Europa wordt het dus niks.

Dat is echter buiten de waard gerekend. Want uitgerekend in Nederland, en nog wel in de dure Randstad, maakt Exasun nu al enkele jaren prachtige panelen. Het begon op heel bescheiden schaal, maar inmiddels zijn ze na twee verhuizingen aanbeland in een opnieuw flink grotere productielocatie in Den Haag. Dat succes is vooral aan de bijzondere eigenschappen van de panelen te danken: met name kleur en met dakbedekking geïntegreerde panelen van kleiner formaat.

Mede-oprichter Jan-Jaap van Os van Exasun loopt door de nieuwe fabriekshal, waar de productie stap voor stap op gang komt. “De machines daarvoor ontwikkelen we zelf. We hebben unieke producten en daar passen geen standaard productiemachines bij. Zo hebben we het in het verleden ook gedaan: rustig opbouwen van de aantallen en zorgen dat je jezelf niet voorbij holt.”

Kleur kost stroom

Exasun levert als gezegd zonnepanelen in tal van kleuren. Dat is op zich niet heel bijzonder, anderen leveren ook wel kleur, maar dat kost dan flink meer en de panelen leveren veel minder stroom. De verklaring voor het laatste is simpel: kleur wil zeggen dat een paneel licht van een bepaalde kleur weerkaatst. Een zwart paneel weerkaatst vrijwel geen licht en zet dus naar verhouding heel veel zonlicht om in stroom. Geef je het paneel een kleurtje, dan wordt er meer licht weerkaatst, en dus minder stroom opgewekt. Tot wel 60 procent minder. Exasun heeft een technologie ontwikkeld waardoor er weinig verlies aan stroom is en de extra kosten voor het kleuren zeer beperkt zijn.

“Je kon voor kleur eigenlijk kiezen uit twee mogelijkheden. Of je kleurt de cel of je kleurt het paneel. In beide gevallen stijgen de kosten met 50 tot 100 procent en daalt de stroomopbrengst van het paneel met 35 tot 60 procent. Wij hebben een techniek ontwikkeld om voor slechts 5 tot 10 procent hogere kosten toch een heel grote stroomopbrengst te realiseren.” De panelen uit Den Haag leveren 5 (bij een groene tint) tot 20 procent minder stroom op. Aangezien ze dankzij een andere, door het Nederlandse ECN/TNO ontwikkelde, techniek in de zwarte versie tot 340 Wp leveren, doet Exasun wat de stroomopbrengst betreft mee in de mondiale top van panelenfabrikanten. Bovendien hebben de Haagse panelen glas aan de boven- én onderkant, wat de levensduur en opbrengst verbetert. Dat de Nederlandse panelen iets meer kosten dan de bulkproducten uit met name China is daardoor geen probleem.

Met zijn panelen kan Exasun bijdragen aan duurzame gebouwen waar standaard zwarte of donkerblauwe zonnepanelen ongewenst zijn. “Zo leveren we nu groene panelen om de gevel van een ziekenhuis in het buitenland mee te bekleden,” aldus Van Os. Elders staat tussen het landelijk groen een mooi puntdak in oud-Hollands oranje: helemaal bedekt met zonnepanelen.

De toekomst van de Europese zonnepanelenindustrie

De tweede reden dat Exasun gestaag is blijven groeien, is het feit dat ze panelen in kleinere maten kunnen leveren. Als je standaardpanelen, van ruwweg 1 bij 1,5 meter, op een puntdak legt of naast een dakraam, dan houd je al gauw lelijke hoeken over waar geen paneel meer past. Exasun kan die hoeken grotendeels ook nog vullen en zo meer stroom van het dak halen.

Dat betekent dat je elk schuin dak vrijwel geheel met panelen vol kunt leggen. Het bedrijf is nog verder gegaan met het ontwikkelen van daksystemen, met als resultaat dat er voor schuine daken nu complete panelensystemen zijn die dakpannen overbodig maken. Van Os: “Onze panelen maken een dak voor 100 procent waterdicht, en de kosten zijn lager dan die van de combinatie van dakpannen en standaard panelen. Bovendien verdien je het dak dus na een aantal jaren terug.”

Het laatste is bouwbedrijven niet ontgaan. De panelenfabrikant heeft al contracten voor bouwprojecten kunnen tekenen waarbij ruim 100 nieuwbouw- en bestaande woningen met behulp van Exasun-daken zogeheten ‘nul-op-de-meterwoningen’ worden.

Het zijn niet de projecten waarbij in één keer miljoenen panelen moeten worden geleverd, zoals bij zonneweides. Daar is Van Os niet op uit. “Wij denken dat we ons juist op de iets kleinere schaal moeten richten. We werken nauw samen met bouwbedrijven om precies die panelen te leveren die nodig zijn: op maat, geschikt voor de lokale daktypen en dankzij lokale productie ook altijd op tijd leverbaar. Volgens mij is dat de toekomst van de Europese zonnepanelenindustrie.”

In zijn weblog ‘Vincent wil zon’ belicht Vincent Dekker innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. 

Bron : Trouw.nl